november 20, 2024

En prat med Imagonem

Imagonem, AKA Norges eldste rollespill-fanzine, sendte Ole Peder Giæver til å gjøre et intervju med meg om den nye utgaven av rollespill.info. Intervjuet er gjengitt her i sin helhet, men jeg anbefaler alle som er interessert i rollespill om å legge Imagonem i bokmerkelista.


Jeg ble første gang kjent med Michael Sollien via Rollespill.net-webforumet på Hyperions server. Vi var også samboere i kollektivet Casa Koz på Smestad for 7-8  år siden

Michael er redaktør for nettstedet Rollespill.info, som gjenoppstod i ny drakt i høst.

Michael er en Neutral Good 8. level Bard, som når han ikke spiller opp til dans er redaktør for nettstedet Rollespill.info, nylig relansert i vakker skrud.

Michael var også initiativtaker til spillskapingskonkurransen Rollespill.nets Intensive SpillskapingsKonkurranse (R.I.S.K.), som fra 2004 til 2013 bidro til at det ble lagd en mengde korte, norske rollespill.

Vi tok en prat om veien videre for Rollespill.info. (Jeg, Ole Peder, er en Chaotic Neutral 4. level Rogue og har vært husnisse i Imagonem siden jeg var 15 år).

Foto: Ragnhild Lunder

Gratulerer med nye sider. Skal si det har vært litt av renovasjonsarbeid som har pågått i det skjulte! Hva er planen videre?

Jo, takk. Jeg tenkte jeg for en gangs skyld at jeg skulle la være å gjøre så stort nummer av ting før det faktisk var gjort ferdig. Til slutt ble sida noe jeg er veldig fornøyd med.

Den er magisk! Og pen! Og tekstene er virkelig gode. Mad props!

Takk. Jeg fikk en tilbakemelding om at sida får rollespill til å se ut som noe som er skikkelig gøy å drive med. Det er det jo, og det var intensjonen.

Yes! Og du har ganske mange planer for videre aktivitet?

Jeg planlegger å sette i gang med en podcast. Vi skal spille inn den første veldig snart. Jeg skriver også på et rollespill som skal ligge gratis på siden og fungere som en inngangsport for nysgjerrige.

Ooo… er det Basic Fantasy-oversettelsen?

Nei, det er en forenklet utgave av Dragepust, som er rollespill jeg og to andre venner har jobbet med de siste to årene.

Du forteller meg jo aldri noen ting lenger Michael?!? Må vi bo sammen for at jeg skal få vite om sånt?

Hehe! Jeg har prøvd å holde ting litt for meg selv som du skjønner.

Jeg skulle *egentlig* ønske at jeg klarte å være litt mer ninja med mine prosjekter. Men nå har jeg endelig klart å lokke deg utpå… Blir dette din fantasy heartbreaker? Skal du gi Øivind konkurranse?

Det er definitivt en fantasy heartbreaker, men det er langt fra Vandrernes chill-out hippievibber. Dette er ganske crunchy high fantasy.

Kan du si litt mer om podcasten? Skuddtakt, temaer, gjester, bidragsytere?

Det blir meg og Nicolai som programledere. Det foreløpige navnet er Vertshuset, og vi tenker begynne hver episode med at vi rollespiller litt og har med bakgrunnslyder og slikt, akkurat som et mini-hørespill. Vi tenker prate mye oss i mellom, men også få inn gjester, be dem på vin i vertshuset.

Foto-Nicolai? [En av våre tidligere samboere i Casa Koz. OP anm.].

Ja. Jeg har ført han dypt inn i rollespillenes verden. Han er også med på å skrive Dragepust og spiller og GM-er i D&D gruppa mi.

Jeg får veldig godfot av at noen som ikke er meg eller Anders har lyst til å lage noe bra nettbuzz rundt rollespill på norsk. Det har selvsagt vært andre de siste par-tre åra, men u know.

Hadde det ikke vært for at du har pushet så hardt med Facebook-sida og de utallige prosjektene dine for å få rollespill fram hadde jeg kankskje ikke brydd meg noe særlig tror jeg. Det er mye arbeid uten lønn.

Jeg skjønner det er verdt det de gangene jeg får tilbakemelding om at noen har glede av disse underlige prosjektene våre, tar ulike tjenester i bruk, eller at jeg ser nytteverdien direkte – som når folk finner nye spillvenner via Facebook-gruppa.

Rollespill.infos kjente Uglebjørn

Det er faktisk ikke så mye som skal til. Får jeg en «like» eller to gjør det gjerne dagen min.

Noe jeg synes er veldig kult med at Facebook-gruppa Rollespill.info fikk sånn oppdrift siste drøye år er nettopp ninjaene. Plutselig dukker det opp folk som har et eller annet stort eller lite prosjekt. Sånn som han forleden dag som hadde gitt ut et d20 Viking-supplement i 2008. Hadde jeg absolutt aldri hørt om, og jeg liker å tro at jeg følger litt med på disse greiene.

Ja, jeg så det. Dritkult! For ikke å snakke om han med Insight-systemet. Den kom fra sidelinja.

Ja. Han har haugevis av «likes» på Facebook-siden til spillet. Kanskje det finnes et helt lite miljø for det der.

Kanskje. Når det gjelder lønn for arbeid går tankene fort til R.I.S.K. Jeg har ikke skrevet alle de spillene, men jeg føler en stolthet og et slags eierskap til dem alle siden jeg tok initiativet til konkurransen i 2004.

Vandrerne ble jo til med R.I.S.K. så jeg kommer til å kreve 25% av Øivind.

Stå på krava! R.I.S.K. er jo også en greie… ja. Du organiserte nesten hvert år 2004-2013?

Jeg organiserte ikke alle omgangene nei, men det er kult å se ringvirkninger av et frø man sådde for over 10 år siden.

Som i går da jeg fikk en tweet fra noen som lurte på om det går å spille Inntil vi synker med 6 spillere.

Det har hendt jeg har bladd litt arkivet. Utrolig mange morsomme og snurrige konsepter. Mest skisser, kanskje. Men ja: sånn som Inntil vi synker ble jo en bitteliten kult-hit, også i indiemiljøer utenlands. Nørwegian Style-antologien og dermed bloggen hadde neppe blitt det samme uten R.I.S.K…

Og med bloggen snakker vi ting som virkelig har fått et visst internasjonalt gjennomslag (i et lite miljø, riktignok), som Archipelago. Matthijs har definitivt vært primus der, men mange av de tidlige bidragene er RISK-ting, Tomas’ konsept med rollespillpoesiene ble poppis i de miljøene, osv.

Jeg måtte bla i hele arkivet ganske nylig fordi av en eller annen grunn ble lenkene fra den forrige nettsida brutte, så jeg måtte laste opp alle spillene på nytt. Det er mye gull der som jeg har lyst til å spille.

Når skal du lage Rollespill.info-con?

Hø! Det har jeg ikke tenkt på, men nå som du ga meg ideen, er den ikke så dum, og det kan godt hende jeg gjør det etterhvert.

Det kan ikke bli for mange cons så hvorfor ikke.

Noe annet du skal lage, enn det vi allerede har vært inne på?

Det skorter ikke på ideer akkurat, men utover det som er nevnt skal jeg bli ferdig med oversettelsen av Basic Fantasy etterhvert.

Rune Valle og Simen L. Stangeland har kanskje bidratt mest utenom meg selv. Vi er ferdig med ca. 50-60 sider av 170. Det skal sies at vi har kommet til monsterkapittelet, og der er det mye bilder, og mindre tekst. Jeg vil anslå at vi er cirka halvveis i oversettelsen sånn sett.

Rune!!! Er han løsøreansvarlig?

Han er løsøreansvarlig ja. 🙂

Rune og faren hans GA meg Drager & Demoner-boksen her i våres. Dæven, det var snilt.

Det var snilt. Den er søren meg magisk ass.

Var den i god stand eller?

Near-mint.

Så kult. Jeg angrer på at jeg ikke behandlet min litt bedre. Jeg har fortsatt mesteparten av innholdet, men jeg tror jeg kastet boksen en gang på nittitallet.

Tror faktisk aldri jeg eide den, men den var definitivt en av de viktige inngangsportene. Fetter hadde, et par kompiser hadde… Det står på coveret at den er ment for 11 år og opp, men den er jo rimelig… metal da, hvis man tenker på den aldersgruppen.

Og det tror jeg var lurt for å appellere til nettopp den målgruppa. Kulere enn et «barnevennlig» produkt for en 12-åring. Men jeg veit ikke åssen det gikk med salget, om det var tilstrekkelig antall foreldre som var villige til å punge ut.Jeg ønsket meg ganske mye mer He-Man enn jeg fikk noen år tidligere, for å si det sånn.

Jeg slukte alt som var litt metal og edgy som ung. Fant først ut mange år senere at rollespill var «geeky». Jeg synes det var skikkelig punk jeg.

Jeg… vet ikke helt hva jeg tenkte. Tror jeg bare opplevde det som jævlig magisk. Mulighetene det åpnet. Akkurat som «Den uendelige historie», bare enda bedre. Narnia 4 real.

De to eksemplene er i hvert fall ikke metal, men de gjorde dypt inntrykk på meg.

Jeg så etter noe slikt andre steder i livet husker jeg. Jeg likte dataspill, men jeg savnet et eller annet det ikke ga meg.

Mm… ja. Jeg spilte mye Amiga i samme periode. Men dette var på en annen frekvens. Bedre oppløsning.

Jeg tenker det er mange som har lignende behov nå. Det er mye bra med digitale spill, men man kan føle et savn etter noe som er mer grunnleggende kreativt og sosialt.

Hvordan går man frem hvis man vil bidra til Rollespill.info? Hva slags bidrag ønsker du evt?

Du tar bare kontakt med meg via konvolutten øverst til høyre på sida. Jeg tar gjerne imot bidrag av alle typer, gjerne også arrangementer og ting du ønsker litt boost på.

Jeg ønsker meg noen kule dungeons eller moduler, gjerne systemfrie så det kan brukes til flere spill.

Har du rukket å prate noe med Christine om evt Båtsj-R.I.S.K.-samarbeid? [Båtsj ble avholdt på Facebook-gruppa i høst, og er på samme måte som R.I.S.K. en konkurranse som går ut på å lage et rollespill på en uke.]

Ikke så mye, men jeg har tilbudt meg å bruke Rollespill.info som en plattform til innleveringer og slikt når den tid kommer. Dritkult at Christine tok tak. Det er så bra når folk bare setter i gang med ting og ikke bare snakker om det.

Jeg synes det har vært bra buzz i år, egentlig. Vandrerne kom ut, Båtsj, det rundt Basic Fantasy, de nye sidene dine, kraftig vekst på Facebook-gruppa. De forskjellige prosjektene til Ragnhild og Kaisa: JenteCon, Modulmekkeprat… Rollespillalliansen med sine greier…

Det har vært et helt utrolig år for rollespill “all over” vil jeg mene.

Ole Peder er husnisse i Imagonem.

Da Facebook-gruppa ble starta i 2012 het den Rollespill.net, men den nettadressen ledet den gang ikke til noe som helst, tror jeg.  Det var også ting som tydet på at Hyperion ville fase ut «Rollespill.net»-webforumet. Derfor bestemte vi oss for å omdøpe Facebook-gruppa til Rollespill.info, som også var navnet på nettstedet du hadde starta. Hadde vi en plan? Jeg husker ikke helt. Planen med Facebookgruppa var opprinnelig, veit jeg, å sluse trafikk tilbake til Hyperion-forumet og prøve å drive litt sånn kunstig åndedrett på det. Men det var det jo null stemning for blant Facebookbrukerne  som var medlemmer da. FB-gruppa vokste jevnt og trutt, hjulpet av mine sporadiske rekrutteringsraptus i relaterte grupper. Og i våres nådde vi vel et slags kritisk masse, med 1000 medlemmer i påsken. Men hadde vi en plan? Jeg vet ikke nødvendigvis om man trenger en plan for alt man gjør, men synes de greiene der har fungert overraskende bra. Rimelig bra nivå på diskusjoner, brukerne ter seg jevnt over eksemplarisk, osv. Hvordan ser du for deg samspillet mellom nettstedet og Facebook-gruppa framover? [Jeg opprettet Facebook-gruppa, men takket av som moderator nå i høst. – OP] 

Planer er for pyser tenker jeg litt for ofte. Nettsida Rollespill.info er nå en side som dukker ganske høyt opp når du søker på «rollespill» i Google. Åpner du sida skal du kunne finne ut hva rollespill er, og du skal kunne diskutere og bli medlem av miljøet med noen få museklikk. Det er i hvertfall min største intensjon med sida.

Jeg tenker egentlig ikke på Facebook-gruppa og nettsida som to forskjellige ting. Det er en del av hele pakka.

Ole Peder Giæver

Ole Peder Giæver er en norsk journalist og forfatter. Han er kjent for utgivelsen av rollespillet Itras By sammen med Martin Bull Gudmundsen. I 2014 ga han ut boken Leseløve om Rollespill sammen med Matthijs Holter, på Cappelen Damm Forlag.

Vis alle innlegg av Ole Peder Giæver →

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.